Servei d'Immunologia
Diagnòstic, monitorització i seguiment del sistema immunitari en malalties immunomediades i trasplantament d'òrgans, així com la realització i el desenvolupament de noves teràpies cel·lulars contra el càncer.
Secció d'Immunologia Clínica
La secció d'Immunologia Clínica és una part nuclear del Servei d'Immunologia del CDB. Ens encarreguem de l'estudi tant genètic com fenotípic i funcional de diferents components del sistema immunitari, orientat al diagnòstic i seguiment de malalties immunomediades. La secció compta amb 4 àrees d'especialització: Immunitat Innata, Immunodeficiències, Malalties Autoinflamatòries i Immunoquímica i 5 especialistes en immunologia a càrrec de les mateixes. Donem suport diagnòstic a un gran nombre de disciplines mèdiques i formem part d'equips i unitats multidisciplinars. A més, som referència nacional i internacional en l'àrea de Malalties Autoinflamatòries. (veure àrees d'excel·lència-enllaç) Incorporem les últimes tecnologies i procediments en immunodiagnòstic per donar el millor servei als nostres pacients i col·laboradors clínics.
Dr. Juan Ignacio Aróstegui
Cap de secció d'immunologia clínica
Tècniques destacades
Estudis funcionals d'immunodeficiència:
Segons la darrera classificació IUIS 2022 es descriuen 10 grups d'Immunodeficiències Primàries (IDP). Els estudis funcionals complementen l'immunofenotip limfo/leucocitari en el diagnòstic diferencial de les IDP i la seva correcta classificació. Per diagnosticar les variades IDP Combinades (Grups 1 i 2) disposem, per exemple, de l'estudi de la Capacitat proliferativa limfocitaria en resposta a mitògens (PHA, ConA, PWM, CD3/CD28), estudi de fosforil·lació de STAT5 en resposta a IL- 2/IL-7, estudi de fosforil·lació de STAT3 en resposta a IL-6, estudi de l'expressió de CD40L en limfòcits T CD4+ després d'estimulació (PMA/Ionomicina). Per al diagnòstic de les IDP amb desregulació (Grup 4) comptem amb l'estudi de l'expressió de CTLA-4 en resposta a estimulació amb PHA, estudi de la degranulació de les cèl·lules NK (CD107a) en presència d'estímuls (cèl·lules K562, PHA ). En el diagnòstic dels defectes dels granulòcits (Grup 5) disposem de l'Estudi de la capacitat migratòria dels neutròfils en gradient quimiotàctic, estudi de la capacitat fagocítica (FAGOTEST) i oxidativa (DHR, Burst-test) dels neutrofils i monòcits, estudi de l'actina polimeritzada mitjançant tinció de faloidina. A l'estudi dels defectes de la immunitat innata (Grup 6) disposem de l'estudi funcional de l'eix IFN-γ/IL-12, Estudi de les vies de senyalització del TLR3 o de la via TIR (IRAK-4/MyD88), estudi de fosforil·lació de STAT1 en resposta a IFN-γ.
Panel de citocines customitzable:
Detecció mitjançant citometria en fase sòlida (Luminex). Cada mostra es cova amb microesferes recobertes amb anticossos monoclonals específics per a cada citocina. A la mostra problema s'hi afegeix un anticòs de detecció biotinilat, i posteriorment, s'hi afegeix l'estreptavidina marcada amb un fluorocrom. En cas de reacció antigen (citocina) – anticòs, s'emet una fluorescència que es detecta mitjançant la plataforma Luminex®. Citocines disponibles: CCL2/JE/MCP-1; CD25/IL2Rα; CXCL10/IP-10/CRG-2; INF-α; INF-γ; IL-8/CXCL8; IL-18/IL-1F4; CCL7/MCP-3/MARC; CXCL9/MIG; G-CSF; INF-β; IL-6, IL-10; TNF-αD
Recerca
- Implicació de mutacions post-cigòtiques en la fisiopatologia de les malalties autoinflamatòries
- Monitorització de l'expressió gènica d'interferons de tipus I durant el tractament amb fàrmacs inhibidors de les proteïnes Janus kinasa (JAKs)
- Identificació i determinació de patogenicitat de variants genètiques estructurals en les malalties autoinflamatòries
- Estructura i funció dels receptors limfoides i no limfoides de la superfamília del receptor Scavenger cysteine-Rich (SRCR)
- Control genètic de les respostes immunes als trastorns infecciosos i neoplàsics
Docència
Participem de manera activa en la formació de residents BIR, FIR, MIR del servei, així com d'altres residents i especialistes procedents d'altres centres de Catalunya, Espanya i internacionals.
També impartim docència universitària a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) a l'assignatura d'Immunologia de segon curs de la Llicenciatura de Medicina, així com de post-grau al Màster de Malalties Autoimmunes, Màster d'Hepatologia , Màster de Pneumologia de la UB. Màster de Biotecnologia Biomèdica Universitat Politècnica de València (UPV)
Equip
Dr. Juan Ignacio Aróstegui (Jefe de Sección)
Autoinflamatòries:
Dr. Juan Ignacio Aróstegui
Dra. Anna Mensa
Dr. Jordi Yagüe
Immunoquímica:
Dr. Jordi Yagüe
Immunodeficièncias:
Dr. Alexandru Vlagea
Innata:
Dr. Francisco Lozano
Core de Biologia Molecular:
Dra. Eva González